Nincs hülye kérdés, ha belevágsz az életmódváltásba – avagy a házi müzli története

Ma egy személyes történetet hoztam Nektek. Néhány hete küldtem egy fotót a www.etelem.hu szakértőinek. Egy müzlis doboz volt rajta, és az volt a kérdésem, hogy vajon ez jó müzli-e, vagy többet árt-e, mint amit használ?

Azt szeretem a www.etelem.hu csapatában, hogy egytől egyig csupa-szív, segítőkész emberekből áll, és amennyire profik a saját szakterületükön, annyira szerények és segítőkészek, bármilyen hülye kérdést teszünk fel nekik, türelemmel, szeretettel válaszolnak.

Átnézték a dobozon lévő tápanyag táblázatot, és végül azt a választ kaptam, hogy sajnos ezek a bolti dobozos müzli verziók nem az igaziak, magas a „nem jó” szénhidrát tartalmuk, és „nem tiszta” alapanyagok vannak bennük, meg egy csomó felesleges adalékanyag. Hát, gondoltam akkor hiába tértünk át az egészséges reggelire, maradjon a vajas kenyér párizsival?

Aztán tovább chat-eltünk a szakértőkkel, és arra biztattak, hogy bátran vegyek alapanyagokat saját magam, és keverjek egy házi készítésű müzlit. Persze teljesen kezdő vagyok reform élelmiszerek témában, úgyhogy a zabpelyhen kívül hirtelen nem tudtam, hogy mégis mit vegyek hozzávalóknak….?

Eszembe jutott, hogy a blnce lenmag crunchie-t már megkóstoltam, az finom, az tuti mehet bele. Egész este tervezgettem, hogy holnap nagy shopping-olás lesz a szomszédos Egészség Plázában, és veszek mindenféle szuper cuccot a családi müzlikeverékhez.

Így is történt. Másnap délután elmentem a bio plázába, és bátran kifaggattam az eladókat, hogy segítsenek nekem, házi készítésű, tiszta müzlibe mégis miket vegyek. Jó fejek voltak, itt is feltehettem bármilyen hülye kérdést (mint például nyersen így magába szórjam bele vagy meg kell főzni?)

müzli selfmade

Ajánlottak olyan termékeket, amiket ismertem, például a szeletelt mandulát, szeletelt kókuszdarabkákat, aszalt gyümölcsöket, zabpelyhet, lenmagot, banán chipset, de új alapanyagokat is megismertem, mint a tönköly flakes, amarant, puffasztott quinoa. Nem mondom, hogy olcsón megúsztam, de tudtam, hogy ezekből csak egy kicsi kell a keverékemhez, és sokszor fogom után tölteni a nagy üveg edényt amiben a mától kezdve tároljuk a házi müzlit.

Otthon alig vártam, hogy alkothassak. Szépen rétegezve beletettem az üvegbe mindenből egy kicsit, került bele blnce olajos mag keverék is, aztán összeráztam a nagy üveg tartalmát.

Óriási sikere volt! Azóta minden reggel ezt eszi a család, ki növényi tejjel, ki narancslével.

Higgyétek el, ha nekem, akinek negyven évig fogalma sem volt a reform/bio piac termékeiről sikerül lépésről lépésre megtanulnom, hogy mik az életmódváltás alapjai, akkor ez bárkinek menni fog, csak egy icipicit akarni kell. És tudjátok, nincs hülye kérdés! 🙂

Ha kell egy kis motiváció, megtaláltok a www.alanesse.hu oldalon is, illetve a videó csatornámon. Amennyiben konkrét termék is érdekel itt megtalálhatod.

Vigyázzatok magatokra, és a család egészségére!

Puszi,

Éva