Kapd be! – avagy a csodabogyók és csoda italok illúziója

A minap szembejött egy újabb csodabogyó reklámja, amiről korábban még nem hallottam. Rákattintottam az oldalra és már azon is meglepődtem, hogy teljesen magyartalan fordítással írták le a szöveget, azzal reklámozták a csodabogyót. Biztos Mr. Gugli Transzléjt sem értette mit akarnak ezzel….

Azon, hogy két hét alatt 10 kg fogyást ígért a szuper pirula – természetesen csak zsírból – már meg sem lepődtem. Szerintem mindannyian föl tudunk sorolni legalább három fajta olyan bogyót vagy kapszulát, amik vagy szembejöttek reklám formájában, vagy ne adj Isten ki is próbáltuk őket. Ugye?

Milyen furcsa illúzió, hogy az eszünkkel pontosan tudjuk, hogy semmi értelme ilyen csoda bogyókat enni, hisz úgysem lesz ennek eredménye. Mégis hajlamosak vagyunk ilyen illúziókba kapaszkodni és elhitetni saját magunkkal, hogy biztos ez a sokadik bogyó majd segíteni fog. Biztosan MOST találták fel a brit tudósok a csodát, és biztosan MOST jön el a pillanat, a megváltás, és csiribú-csiribá hipp és hopp – lefogyunk.

Bevallom, sajnos én is halandó vagyok. Pontosan tudom hogy egy jó rendszer, tudatosan felépített táplálkozás vagy egy szigorúan betartott diéta nélkül nem fogyunk, mégis hajlamos vagyok hinni (legalább egy picit) az illúzióban. Én is eljátszom a gondolattal, hogy 5 nutellás palacsinta után lenyelem a bogyót, és folytathatom a hatodikkal – hízás nélkül.

Én sem fogytam soha ilyen kapszuláktól és csak az hozta meg a sikert, – vagyis azt hogy 40 kg-tól megszabadultam (fogyásom története) – hogy gyökerestül megváltoztattam a táplálkozásomat és életmódot váltottam.

ME Balaton part

Ennek ellenére akárhányszor szembejön egy csodabogyó reklámja mindig eljátszom a gondolattal, hogy hátha MOST… De persze nem kockáztatom meg, hogy ha mégsem működne, akkor az öt vagy hat palacsinta után keményen meg kéne dolgoznom, hogy helyre álljon a világbéke a szervezetemben. De azért kérlek szóljatok ha tudtok ilyen bogyóról mert teszek egy próbát azonnal…

Kicsit hasonló érzés fog el akkor, amikor azok a hölgyek, akiket diéta ügyben konzultálok, az gondolják, hogy megisznak egy fehérje shake-et vagy esetleg kettőt és ettől fognak fogyni. Sajnos még nem találták fel azt az italt – ugyanúgy ahogy bogyót sem – amit egy rántott husi és egy palacsinta között felhörpintünk és láss csodát, fogyunk tőle. Pedig milyen jó lenne, igaz?

A fehérje diétákban sem a fehérjeporoktól fogyunk, hanem egy tudatosan felépített szigorúan betartandó rendszertől. Igen, ennek része a fehérjepor vagyis az alacsony zsír, alacsony szénhidrát és magas fehérje tartalmú étkezés, de nem a portól fogyunk, hanem a rendszertől, a tudatosan felépített táplálkozástól.

Sajnos el kell keserítselek mindenkit aki azt gondolta, hogy egy-két finom fehérje turmix és olvadnak le a kilók… Sajnos nem… De ez nem csak a fehérje diétára igaz. Nincs az a por, bogyó, csodaszer, amitől anélkül fogynánk, hogy ne váltanánk életmódot, hogy ne figyelnek oda a táplálkozásra hogy ne követnénk tudatosan egy olyan utat amiben hosszútávon egészségesen étkezünk. És persze igyekszünk minél többet mozogni…

Sajnos nincs új a nap alatt, de talán annyi reményünk van hogy vannak körülöttünk jó példák, követendő emberek, szakértők, bevált diéták, aminek a segítségével elérhetjük a céljainkat. Ha szeretnétek többet tudni az én 40 kg-os fogyásomról, erre az email címre írjatok bizalommal: [email protected] Weblapom: www.alanesse.hu Videócsatornám: https://www.youtube.com/results?search_query=alanesse

Puszi,
Éva