Életfogytig Jojó?

Kíváncsi vagyok a véleményetekre a következő témában! Elmondom, hogy én mit gondolok a közutálatnak örvendő, fogyókúrázók legnagyobb ellenségéről a JOJÓ-ról.

Tudjátok, én úgy vagyok vele, hogy a nagy történelmi csatákban, meg jó pár kémfilmben megtanulhattuk, hogy nyert ügyünk van, ha az ellenséget a magunk oldalára állítjuk.

Nos, mivel Mr.JoJó nem tágít és mindenáron hátba akar szúrni, én úgy döntöttem, hogy barátommá fogadom. Megbarátkozom vele, kezelem a támadásait, kinevetem amikor átlátok rajta, vagyis többé nem rettegek tőle.

Na, de komolyra fordítva a szót. Szerintem két típusú ember létezik. Az egyik, akinek mindig fix a súlya, évtizedek óta ugyanannyit nyom a mérleg, a másik pedig (szerintem a többség), akinek állandóan ingadozik. Nem nehéz kitalálni, hogy én is ez utóbbi típusba tartozom.

Mivel sem szakértő, sem orvos nem vagyok, nem mennék bele, hogy vajon kinek miért működik így a szervezete, de elmondom, hogy mire jöttem én rá.

Régi életemben, amikor még 40 kilóval többet nyomtam („Szembesülés a régi fényképekkel”), nem próbáltam megérteni ezt a jojó dolgot és nem akartam megoldást találni, hiszen elkönyveltem, hogy ő az egyik fő bűnös, aki miatt már nem is érdemes belekezdenem egy sokadik fogyókúrába.

Aztán így a negyven kiló fogyás után úgy voltam vele, hogy ha már ennyi plusz kilótól sikerül megszabadulni, akkor nem kezdeném újra 125 kilósan mondjuk egy év múlva az egész diétát, inkább megkeresem ennek a Jojó dolognak az ellenszerét.

Arra jöttem rá, hogy az én súlyom soha nem lesz mindig ugyanannyi. Egyrészt mert mindig eszem valami olyat, amit nem kellene (emlékeztek a siófoki nutellás palacsinta történetére?), vagy trehány módon nem eszem elég zöldséget pár napig, vagy nem iszom elég vizet… és, hát a „nehéz napokról” ne is beszéljünk, amikor 2-3 kiló csak úgy ugrál fel-le.

Szóval kitaláltam magamnak a tudományt: ez a Jojó, ha kordában van tartva, akkor simán kezelhető!

Nálam ez kb. 3-4 kg plusz-mínusz. Vagyis ennyit engedhetek meg Mr.Jojónak. Nincs hosszabb póráz! Ha tovább kúszna a mérleg nyelve, AZONNAL tenni kell. Visszafogni a zsírt, szénhidrátot, több zöldséget enni, több vizet inni, többet mozogni.

De mi kell ahhoz, hogy ezt kordában tudjuk tartani?

Hát nagyon egyszerű: A MÉRLEG.

A mérleg nem hazudik. Főleg az okos mérleg nem hazudik. Ha nem állunk rá rendszeresen, fogalmunk sem lesz, hogy Mr.Jojó még jókisfiú, vagy már ádáz ellenség, akivel elszaladt a ló, és kínszenvedés lesz megküzdeni vele…

Egy szó mint száz, szerintem meg kell békélni egy bizonyos (néhány kilós) életfogytig jojóval, rendszeresen kell mérni magunkat, és ezzel kézben tudjuk tartani a kilókat, sőt, ha kicsit akarjuk, tovább is csökkenthetjük őket.

Jojó témában két videót is készítettem, ha van kedvetek, hallgassátok meg!

Tippek jojó ellen: a videó itt érhető el!

Életfogytig jojó: (ezt szombaton teszem ki)

Puszi,
Éva